Cykel och flotte

Dags för lite motion. Tvekar länge och väl mellan om jag skall ta den korta eller den långa turen. Skillnaden enligt uppgift innan turen var att den längre turen tar oss längre tid och att vi då kommer tillbaks till Yangshou 1-1½ timme senare. Till slut så bestämmer jag mig för att ta den långa turen, vilket visar sig vara det bästa valet, tycker jag.

Vi cyklar ut från Yangshou och ut på landsbygden. Cyklar en kortare sträcka mellan risfält och kommer fram till en flod. Där får vi frågan om vi vill cykla vidare, eller ta en tur med bambuflottar på floden. Kostnaden för transporten på floden kostade 50 yuan/RMB. Just bambuturen visade sig senare vara skillnaden mellan den korta och den långa turen.

Vi beslöt oss för att ta flottarna nedför floden (tog ca en timme). Det var en härlig tur med cyklarna på floden. De lastade nämligen på cyklarna på flottarna. Vi var två och två på flottarna och fick en skön stol att sitta i. Parasoll för att skydda oss från solen.

Färden gick över ett antal nivåskillnader, där de knuffade oss över kanten – och hade man otur så blev man blöt om baken. Landskapet var jättevackert och det var en trevlig resa längs floden.

Efter turen på flotten så cyklar vi vidare till Moon hill. Det är ett högt berg, ja i alla fall om man skall gå upp för alla drygt 800 trappstegen. Solen steker och det är varmt så det blir en tuff vandring för mig. Gillar inte trappor… men jag kommer att få vänja mig vid trappor under denna resa.

När vi kommer fram till Moon hill så kommer det ett gäng kinesiska kvinnor rusande fram till oss. De hittar sedan sin ”person”. Varje person får en kvinna efter sig. Hon kommer att följa dig hela vägen upp, försöka sälja vatten, vykort eller något annat. Emellanåt försöker också fläkta dig i värmen.

Underförstått så förväntas du köpa något av henne för de tjänster hon utför. Jag försökte tappert få henne att förstå att jag hade vatten, behövde inte svalkas av henne eller att jag inte var intresserad av att köpa något av henne. Men hon fortsatte att följa efter, väntade när jag tog en paus, och fortsatte uppåt.

Uppe på toppen så ville hon sälja vatten för 10 yuan/RMB. Då jag inte ville köpa vatten så var hon inte så glad, men vad skall man göra.

Några i gruppen köpte vatten och då till för 10 yuan/RMB. Vår lokale guide denna dag förmanade oss att inte betala mer än 5 yuan/RMB för det driver upp priserna.

Någon av dessa kvinnor blev också arg på någon i gruppen och hävde tydligen ur sig både det ena och det andra. Vår guide för dagen blev så arg att hon klagade hos ”de som utövade tillsyn” över området.

Vattnet i byn kostade 2 yuan/RMB per flaska.

Nu var det lunchdags efter en promenad upp och ned.  Vi cyklade en kort sträcka till ett liten by. Lunchen intogs hemma hos en bonde. Lågt bord och stolar som mest påminner om möbler för barn.

Mätta och belåtna är det nu till slut dags för en liten längre cykeltur. Turen tog oss ut mellan risfälten och en vacker natur. Ville man ta bild av boskapen som fanns så kostade detta 5 yuan.

När vi kom åter till Yangshou fick vi veta att vår tågresa vidare i Kina har ändrats. Det planerade tåget går inte längre utan vi måste ta ett tidigare tåg. Det innebar att vår planerade kajaktur dagen därpå fick ställas in.

Istället fick de som önskade en sovmorgon dagen därpå. Tillsammans med paret från New Zealand så bokade vi in oss på en tur på Li river istället.

Kvällen tillbringades tillsammans med större delen av gruppen på en annan bar. Trevligt!